Good practice Enschede

Terug

Good practice in Enschede: door werkdrukverlichting een kwaliteitsimpuls voor de hele school.
 

Een voorbeeld hoe er op een school meer en vooral beter bewegingsonderwijs gegeven kan worden door een vakleerkracht.

Vorig jaar zijn de werkdrukgelden gekomen. In Enschede hebben meerdere scholen er voor gekozen om deze gelden in te zetten voor extra uren bewegingsonderwijs door een vakleerkracht. De kinderen hebben in Enschede al een uur bewegingsonderwijs van een vakleerkracht maar nu wordt ook het tweede uur bewegingsonderwijs door de vakleerkracht gegeven.

Enkele scholen die hiervoor hebben gekozen: de Consentscholen OBS de Esmarke; OBS Park Stokhorst; OJBS het Palet; OBS Harrie Bannink; OBS de Prinseschool en de VCO-scholen Anna van Buren en de Zevenster.

De ene school heeft wat meer uren aangevraagd en gekregen dan de andere school, maar zonder uitzondering is de mening dat het een goede investering is want de groepsleerkrachten ervaren het echt als een werkdrukverlichting dat zij de les bewegingsonderwijs, met alles daaromheen niet meer hoeven te geven. Bovendien geven zij daarbij ook nog aan dat zij niet de kwaliteit kunnen bieden die de vakleerkracht wel kan bieden. Na een paar weken was de mening al dat dit nooit meer teruggedraaid mocht worden.

De vakleerkrachten op deze scholen zijn ook zeer positief. Het feit dat zij op minder verschillende scholen hoeven te werken voor een volledige werkweek, ervaren zij als een werkdrukverlichting. Ook de betrokkenheid bij de school wordt er veel groter door. Men voelt zich nu echt onderdeel van het docententeam terwijl men in het verleden soms maar een voorbijganger was.

Letterlijke uitspraak van een van de groepsleerkrachten: “Ik ben zo blij dat ik die k*tles niet meer hoef te geven. Nu gebeurt het op een kwalitatief veel betere manier en ik heb de handen vrij voor andere nuttige taken.”

In dit geval zijn er werkdrukgelden gebruikt, maar een school kan er natuurlijk ook voor kiezen om uit de “gewone” formatie gelden vrij te maken voor bewegingsonderwijs door een vakleerkracht.

Cor Kuiper

Aankomende afdelingsactiviteiten
Terug naar boven
Een ogenblik geduld alstublieft...